
 
 
CBOE Information Circular IC06-44 
 
To: CBOE Membership 
 
From: Office of the Chairman 
 
Date: April 12, 2006 
 
Re: Questions and Answers Concerning the Exercise Right 
 
 The following are answers to some of the questions that have been asked 
concerning the right granted to CBOT members under Article Fifth(b) of CBOE's 
Certificate of Incorporation to become members of CBOE without having to purchase a 
CBOE membership (the "Exercise Right").  Most of these questions have to do with the 
Exercise Right in light of the demutualization of CBOT and its subsequent IPO.  Our 
answers are based on paragraph (b) of Article Fifth of CBOE's Certificate of 
Incorporation, CBOE's Constitution, and CBOE's current interpretations of Article 
Fifth(b) embodied in certain agreements between CBOE and CBOT (namely, the "1992 
Agreement" and the "2001 Agreement" as amended in 2004 and 2005, both of which 
have been filed with and approved by the Securities and Exchange Commission). 
 

CBOE's interpretations related to the Exercise Right are subject to review and 
change as the applicable circumstances may evolve.  This Q&A is of a general nature 
only and is not intended to be relied on or construed as legal, financial, or tax advice.  
Consequently, individuals are urged to seek their own legal, financial, and tax advice in 
respect of any actions they intend to take with respect to shares of Class A common stock 
of CBOT Holdings, CBOT B-1 memberships, or CBOT Exercise Right Privileges. 

 
Q1. Who is currently eligible to exercise now that CBOT has completed its 
restructuring and become a subsidiary of a publicly-traded for-profit holding company? 
 
A1. Under CBOE's interpretation of the Exercise Right contained in the 2001 
Agreement between CBOE and CBOT, the only persons who are entitled to be exerciser 
members of CBOE are those who own or possess interests equal to all of the interests that 
were issued in exchange for a full CBOT membership in the restructuring of CBOT 
(namely, 27,338 shares of CBOT Holdings common stock, subject to anti-dilution 
adjustment if necessary in the future, and either one Class B, Series B-1 membership in 
the CBOT subsidiary from which the Exercise Right Privilege has not been separated, or 
one Class B, Series B-1 membership from which the Exercise Right Privilege has been 
separated plus one Exercise Right Privilege). 
 



Q.2 Must all of these CBOT interests be owned, or may one or more of them be 
leased? 
 
A.2 In accordance with the definitions of "Eligible CBOT Full Member" and "Eligible 
CBOT Full Member Delegate" contained in Sections 1(d) and 1(e) of the 2001 
Agreement, the interests may either be owned or leased.  In addition, as further explained 
in Q.&A.7 below, in accordance with the last sentence of Section 1(e) of that Agreement, 
shares of CBOT Holdings common stock may be possessed by a lessee pursuant to a 
pledge or assignment of the shares if the owner of the shares is precluded from selling or 
transferring the shares during the term of the pledge or assignment.  That same sentence 
provides that some of these interests may be owned while others are leased or possessed 
in the other ways described.  For example, a CBOT exerciser could own the requisite 
number of CBOT Holdings shares and lease a CBOT B-1 membership and Exercise 
Right Privilege. 
 
Q.3 How must shares of CBOT Holdings common stock be held in order to use them 
to exercise? 
 
A.3 In order to use shares of CBOT Holdings common stock to exercise, those shares 
must be either (1) registered in the name of the owner in book-entry form on the stock 
records maintained by the stock transfer agent for CBOT Holdings or (2) in certificated 
form as a physical stock certificate or certificates issued in the name of the owner and 
registered in the name of the owner on the stock records maintained by the stock transfer 
agent for CBOT Holdings.  In those two instances, the records of the transfer agent for 
CBOT Holdings will reflect the owner of those shares.  Thus, the information that CBOE 
receives from CBOT reflecting share ownership (which is a pass-through of information 
on the books of the transfer agent) will evidence that share ownership. 
 

CBOE will recognize shares of CBOT Holdings to support exercise only if the 
shares are held by the exercising CBOT Series B-1 (Full) Member in one of the above 
two ways.  For example, CBOE will not recognize shares of CBOT Holdings to support 
exercise if the shares are held in a brokerage account and registered in street name. 
 
Q.4 What happens if a CBOT exerciser no longer owns or possesses one or more of 
the three CBOT interests required to exercise? 
 
A.4 If a CBOT exerciser no longer owns or possesses the interests required to exercise 
(that is, interests equal to the three interests that were issued in exchange for a full CBOT 
membership in the restructuring of CBOT), that person will no longer have the right to 
exercise or to act as a CBOE member.  This may occur if the CBOT exerciser no longer 
possesses the three CBOT interests or if the CBOT lessor that has leased or pledged those 
interests to a CBOT exerciser sells or no longer owns those interests.  Therefore, CBOT 
exercisers that are CBOT lessees and possess their CBOT interests through a lease 
arrangement with a CBOT lessor should be aware that their right to continue to act as a 
CBOE member is dependent upon their CBOT lessor continuing to own all of those 
required CBOT interests (namely, the required number of CBOT Holdings shares, a B-1 
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membership, and an Exercise Right Privilege)  If at some point the CBOT lessor no 
longer owns any of those CBOT interests, the CBOT lessee exerciser will immediately 
lose the right to exercise and to act as a CBOE member. 
 
Q.5 How does CBOE know whether a person has all of the CBOT interests required in  
order to exercise?  
 
A.5 There are contractual information sharing provisions in CBOE's agreements with 
CBOT that enable CBOE to verify that CBOT exercisers own or possess all of the 
interests required in order to exercise.  Pursuant to these information sharing provisions, 
CBOE receives a daily electronic transmission of data from CBOT that reflects the 
CBOT interests owned or possessed by each CBOT exerciser.  In addition, under the 
information sharing provisions, CBOE has audit rights to review the underlying 
information and verify that CBOT exercisers have all of the CBOT interests required to 
exercise. 
 
Q.6 What happens to the 27,338 share ownership requirement if CBOT Holdings 
splits its outstanding shares of common stock or declares a stock dividend? 
 
A.6 The number of shares required to be owned or possessed by a person in order to 
exercise is subject to anti-dilution provisions set forth in Section 1(d) and 1(e) of the 
2001 Agreement.  So, for example, if CBOT Holdings were to effect a 2:1 stock split, the 
number of shares required to be owned or possessed would be 54,676 shares.  If CBOT 
Holdings were to declare a 5% stock dividend, the number of shares would be 28,705. 
 
Q.7 Does a person own or possess shares of CBOT Holdings common stock for 
purposes of the Exercise Right if the person has pledged or assigned the shares as 
collateral to secure an obligation to a third party? 
 
A.7 Section 1(e) of the 2001 Agreement provides that an individual may possess 
through delegation or lease, rather than through ownership, one or more the interests 
required in order to exercise.  The mechanism for possessing shares of CBOT Holdings 
common stock through delegation or lease rather than through ownership is through a 
form of a pledge or assignment that is intended to be equivalent to a lease under which 
the owner of the shares is precluded from selling or transferring them during the term of 
the pledge or assignment.  As a general matter, if an owner of CBOT Holdings common 
stock pledges or assigns shares to a lessee in this way, the lessee may utilize those shares 
to exercise during the term of the pledge or assignment and the owner of the shares would 
be precluded from using those shares to exercise during that time period. 
 
On the other hand, if an owner of CBOT Holdings common stock enters into some other 
type of pledge or assignment, such as a pledge to secure a loan, the owner of the shares 
would ordinarily be able to utilize those shares to exercise and the lender-pledgee would 
not be able to do so.  Similarly, a person to whom the owner has pledged or assigned 
those shares in the context of a lease arrangement would ordinarily be able to use the 
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shares to exercise and any lender-pledgee to the owner would not be able to use the 
shares to exercise. 
 
References to a pledge or assignment of shares in the context of lease arrangements in the 
answer to this Question 7 are intended to apply to customary lease arrangements.  A 
different answer would apply under other circumstances to prevent the same shares from 
being used to support more than one exercise at the same time, or to prevent any other 
result that is inconsistent with the terms and intent of the 2001 Agreement.  In this regard, 
CBOE reserves the right to readdress this answer. 
 
Q.8 Is an owner of shares of CBOT Holdings who, through the use of derivatives, has 
established a collar on some or all of his shares of CBOT Holdings or has otherwise 
hedged against some or all of the economic risks and rewards of owning the stock, still 
considered an owner of the shares for purposes of the Exercise Right? 
 
A.8 Under the 2001 Agreement, the fact that the owner may not be subject to all of the 
economic risks and rewards of ownership does not by itself mean that the owner has lost 
the right to exercise. 
 
Q.9 What are the fee provisions applicable to CBOT exercisers under the 2001 
Agreement? 
 
A.9 Under the 2001 Agreement, CBOT customer rates are assessed with respect to the 
following types of transactions of CBOT exercisers on CBOT: 
 

(1) CBOT Full Members who are Exerciser Members of the CBOE may trade 
on the CBOT's electronic trading platform as a CBOT member at member rates only if 
they are not physically present on the CBOE trading floor and are not logged on to the 
CBOE’s electronic trading platform. 

 
(2) CBOT Full Member Delegates who are Exerciser Members of the CBOE 

may trade on the CBOT’s electronic trading platform only at customer rates. 
 
(3) A CBOT exerciser may not trade on the CBOT's trading floor in the 

capacity of a CBOT Full Member at any time when such CBOT Full Member is logged 
on to the CBOE's electronic trading platform unless such CBOT Full Member possesses 
another membership or membership interest that has not either been delegated or, in the 
case of another CBOT Full Membership, used as a basis to exercise and become a 
member of the CBOE, and that entitles such member to trade in a particular product. 

 
CBOE receives electronic transmissions of trading data from CBOT that enable 

CBOE to verify that CBOT exercisers are charged by CBOT as required above. 
 

Any questions regarding this circular should be addressed to Joanne Moffic-
Silver, General Counsel, at 312-786-7462 (mofficj@cboe.com), or Arthur Reinstein, 
Deputy General Counsel, at 312-786-7570 (reinstei@cboe.com). 
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